Svenska bönor och ärtor – det mest klimatsmarta vi kan äta

(forskning) Svenskodlade ärtor, bönor och linser kokade och förpackade i Sverige har väsentligt lägre klimatpåverkan än deras importerade motsvarigheter. Men, om de svenska baljväxterna transporteras utomlands för förädling och paketering försvinner klimatvinsten snabbt.

Förslag på lektion inom temat: Vad ska man äta?

Frågor att diskutera till nyheten:

  • Vad handlar artikeln om?
  • Vad är klimatsmart mat?
  • Hur kan man påverka vad som produceras och serveras som mat?

Läs artikeln.

Nyhetstips

Bra arbetsmiljö får lärare att stanna kvar i yrket

Bra arbetsmiljö får lärare att stanna kvar i yrket

(Forskning.se) Många lärare väljer att byta bana och det spär på lärarbristen i Sverige. En studie har nu tittat på vad som får lärare att vilja forts...

Läs mer
Så ska världen undgå klimatkatastrof

Så ska världen undgå klimatkatastrof

(SVT) Från stigande hav till koldioxid i atmosfären. Förra året nådde fyra viktiga indikatorer på klimatförändring rekordnivåer, enligt FN. – Det glob...

Läs mer
Vad har betydelse för en lyckad integration i skolan?

Vad har betydelse för en lyckad integration i skolan?

(forskning.se) Vad är viktigt när nyanlända elever ska integreras i det svenska utbildningssystemet och vad innebär egentligen en lyckad integration? ...

Läs mer
Är homosexualitet mer tabu inom vissa yrken?

Är homosexualitet mer tabu inom vissa yrken?

(SVT) Som första brittiska herrfotbollsspelare på elitnivå på över 30 år kommer Jake Daniels, 17, ut som homosexuell. Engelsmannen spelar i Blackpool,...

Läs mer

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom värdegrundsfrågor.
Fyll i mejl för nyhetsbrev.

Logga in