Rekordminskning av köttätande under 2017

(SVT) 2017 åt varje svensk i genomsnitt 85,5 kilo kött var, vilket är en minskning med 2,6 procent – eller 2,2 kilo – per person, jämfört med året innan. Det är den största årliga minskningen sedan 1990. Hälsotrender, klimatet och etiska skäl tros ligga bakom minskningen, menar Jordbruksverket som tagit fram siffrorna.

Förslag på lektion inom temat: Djurens rättigheter

Frågor att diskutera till lektionen: 

  • Vad handlar artikeln om?

  • Vad finns det för anledningar till att det äts mindre kött än förr?

  • Tror du att trenden med mindre köttkonsumtion kommer att fortsätta och sprida sig? motivera gärna ditt svar.

Nyhetstips

Markant ökning av anmälningar om kvinnovåld under 2020

Markant ökning av anmälningar om kvinnovåld under 2020

(SVT) Antal anmälningar om våldsbrott har minskat i Skåne mellan 2019 och 2020. Men anmälningarna gällande kvinnovåld i hemmet har ökat under pandemiå...

Läs mer
Många barn saknar sina mor- och farföräldrar

Många barn saknar sina mor- och farföräldrar

(SVT) Organisationen Rädda Barnen har genomfört en undersökning, där 500 barn i åldern 9 till 14 år fått svara på frågor om hur de påverkats av pandem...

Läs mer
Liten tjej tar sig an talibanerna i animerade filmen ”Den osynliga flickan”

Liten tjej tar sig an talibanerna i animerade filmen ”Den osynliga flickan”

(SVT/filmrecension) Den osynliga flickan är en saga om berättelsens kraft, som trygghetsskapare men också som inspiration för att agera och kämpa mot ...

Läs mer
Amnesty: Brott mot krigets lagar under konflikten om Nagorno-Karabach

Amnesty: Brott mot krigets lagar under konflikten om Nagorno-Karabach

(SVT) Både armeniska och azerbajdzjanska styrkor bröt mot internationell humanitär rätt under konflikten om Nagorno-Karabach, som pågick under hösten ...

Läs mer

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom värdegrundsfrågor.
Fyll i mejl för nyhetsbrev.

Logga in