Rekordminskning av köttätande under 2017

(SVT) 2017 åt varje svensk i genomsnitt 85,5 kilo kött var, vilket är en minskning med 2,6 procent – eller 2,2 kilo – per person, jämfört med året innan. Det är den största årliga minskningen sedan 1990. Hälsotrender, klimatet och etiska skäl tros ligga bakom minskningen, menar Jordbruksverket som tagit fram siffrorna.

Förslag på lektion inom temat: Djurens rättigheter

Frågor att diskutera till lektionen: 

  • Vad handlar artikeln om?

  • Vad finns det för anledningar till att det äts mindre kött än förr?

  • Tror du att trenden med mindre köttkonsumtion kommer att fortsätta och sprida sig? motivera gärna ditt svar.

Nyhetstips

Svenskarna slänger mindre – men sorterar fel

Svenskarna slänger mindre – men sorterar fel

(SR) Hushållen är skyldiga att sortera de material som kan återanvändas. Producenterna har ansvar för att ta hand om returpapper, förpackningar...

Läs mer
Frappart historisk-första kvinna att döma en europeisk herrfinal

Frappart historisk-första kvinna att döma en europeisk herrfinal

(SVT) – Jag är glad att vi kan vara del av det här historiska momentet, det är så många saker i världen där vi inte är smarta nog att ta sma...

Läs mer
Rektorn sågar svenska skolmodellen: Därför inför vi tre terminer

Rektorn sågar svenska skolmodellen: Därför inför vi tre terminer

(SVT) Det handlar om Amerikanska gymnasiet i Göteborg. Strukturen innebär ett förkortat sommarlov, två veckors höst-, jul- och sportlov. Enligt d...

Läs mer
Läsning i skolan samma som på 60-talet

Läsning i skolan samma som på 60-talet

(forskning.se) Att människor oroas över barns läsning och teknikskiften är knappast nytt, menar Anna Lundh, docent vid Bibliotekshögskolan, Högs...

Läs mer

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom värdegrundsfrågor.
Fyll i mejl för nyhetsbrev.

Logga in