Rekordminskning av köttätande under 2017

(SVT) 2017 åt varje svensk i genomsnitt 85,5 kilo kött var, vilket är en minskning med 2,6 procent – eller 2,2 kilo – per person, jämfört med året innan. Det är den största årliga minskningen sedan 1990. Hälsotrender, klimatet och etiska skäl tros ligga bakom minskningen, menar Jordbruksverket som tagit fram siffrorna.

Förslag på lektion inom temat: Djurens rättigheter

Frågor att diskutera till lektionen: 

  • Vad handlar artikeln om?

  • Vad finns det för anledningar till att det äts mindre kött än förr?

  • Tror du att trenden med mindre köttkonsumtion kommer att fortsätta och sprida sig? motivera gärna ditt svar.

Nyhetstips

Egen skoldator ger liten effekt på studieresultaten

Egen skoldator ger liten effekt på studieresultaten

(forskning.se) Mellanstadieelever som får en egen dator i skolan når varken bättre eller sämre resultat i matematik och engelska än andra elever. Däre...

Läs mer
Barn begår flera grova brott mot barn – ofta i okunskap

Barn begår flera grova brott mot barn – ofta i okunskap

(SR) Även polisen märker av hat och hot mellan barn på digitala medier. Under tisdagen berättade vi att rektorer för skolor i åk F-6 vittnat om att di...

Läs mer
Naturskyddsföreningen: ”Klädkonsumtionen är inte hållbar”

Naturskyddsföreningen: ”Klädkonsumtionen är inte hållbar”

(SVT) Klädindustrin står i dag för tio procent av världens utsläpp av koldioxid, mer än flyget och sjöfarten tillsammans, enligt FN:s handelsorgan. Fö...

Läs mer
I det här bergrummet odlas framtidens mat

I det här bergrummet odlas framtidens mat

(SVT) I ett underjordiskt bergrum i Liljeholmen i Stockholm odlas pak choi, grönkål och krispsallad. Förhoppningen är att metoden ska bidra med minska...

Läs mer

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom värdegrundsfrågor.
Fyll i mejl för nyhetsbrev.

Logga in