Rekordminskning av köttätande under 2017

(SVT) 2017 åt varje svensk i genomsnitt 85,5 kilo kött var, vilket är en minskning med 2,6 procent – eller 2,2 kilo – per person, jämfört med året innan. Det är den största årliga minskningen sedan 1990. Hälsotrender, klimatet och etiska skäl tros ligga bakom minskningen, menar Jordbruksverket som tagit fram siffrorna.

Förslag på lektion inom temat: Djurens rättigheter

Frågor att diskutera till lektionen: 

  • Vad handlar artikeln om?

  • Vad finns det för anledningar till att det äts mindre kött än förr?

  • Tror du att trenden med mindre köttkonsumtion kommer att fortsätta och sprida sig? motivera gärna ditt svar.

Nyhetstips

Unga om sexuellt våld – Wilma, 18: ”Man vet inte var gränsen går”

Unga om sexuellt våld – Wilma, 18: ”Man vet inte var gränsen går”

Vad är okej och inte när det kommer till sex? Hur vet man var gränsen går? En ny svensk-norsk studie visar att det råder en del osäkerhet bland unga n...

Läs mer
Fembarnsfamilj i Luleå testade bilfritt – sedan kom verkligheten: ”Nu kör vi två”

Fembarnsfamilj i Luleå testade bilfritt – sedan kom verkligheten: ”Nu kör vi två”

Personbilar står för över 90 procent av vägtrafikens utsläpp, och i drygt hälften av Sveriges kommuner har andelen hushåll med två bilar ökat istället...

Läs mer
Experten: Efter vapenvilan – detta händer framöver.

Experten: Efter vapenvilan – detta händer framöver.

Vapenvilan mellan Israel och Hamas har gått in i sin första fas. Vägen mot den tredje och sista kan dock bli snårig. – Det finns egentligen inget fört...

Läs mer
Poängjakten: Här filmas pojkar när de misshandlas – för att unga kriminella vill samla poäng.

Poängjakten: Här filmas pojkar när de misshandlas – för att unga kriminella vill samla poäng.

Polisen kallar den farliga trenden för poängjakten, som går ut på att unga filmar misshandel av andra unga och publicerar det på sociala medier för at...

Läs mer

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom värdegrundsfrågor.
Fyll i mejl för nyhetsbrev.

Logga in