Fyra av tio elever brister i digital kompetens

En person tittar på sin mobiltelefon.

En stor andel elever saknar grundläggande digitala kunskaper och har svårt att värdera information.Det visar den internationella studien Icils som undersökt elever i årskurs 8.– I sociala medier är det ganska lätt att bli lurad, säger Oliver Petrin, elev på Råsunda centralskola i Solna.

TA DEL AV ARTIKELN OCH DISKUTERA DEN MED ELEVERNA (SVT)

Diskussionsfrågor till artikeln

Årskurs 1-3

  1. Vad brukar ni använda datorer, surfplattor eller mobiltelefoner till? Är det något speciellt ni tycker är roligt eller svårt?
  2. Hur vet ni om det ni ser på internet är sant eller påhittat? Finns det några saker att tänka på när man tittar på bilder eller videor online?
  3. Varför tror ni att det är viktigt att förstå hur internet och appar fungerar?

Årskurs 4-6

  1. Hur kan vi veta om information på internet är pålitlig? Finns det något särskilt vi kan göra för att kontrollera källan?
  2. Har ni någon gång fått felaktig information från sociala medier eller internet? Hur påverkade det er?
  3. Varför är det viktigt att vara försiktig med vad vi delar med andra online? Vilka kan bli påverkade av det?

Årskurs 7-9

  1. Vad innebär digital kompetens, och hur tror ni det kan påverka oss i framtiden om vi inte har tillräcklig kunskap om digitala medier?
  2. Hur kan vi som ungdomar använda sociala medier på ett ansvarsfullt sätt? Vilka utmaningar kan finnas med att vara källkritisk online?
  3. Varför tror ni att så många elever känner att de saknar tillräcklig digital kompetens? Vad kan skolan eller samhället göra för att förbättra detta?

Gymnasiet

  1. Vad innebär digital kompetens för er och hur kan brister i denna kompetens påverka ungdomars framtid i ett digitalt samhälle?
  2. Hur kan vi som individer och samhälle arbeta för att sprida korrekt information och undvika att bidra till desinformation online?
  3. Diskutera hur sociala och etiska aspekter påverkas av att vi inte alltid kan lita på information på internet. Hur kan bristen på digital kompetens påverka demokratin och samhället i stort?

Nyhetstips

Think pink – historien om Sveriges största sopskandal.

Think pink – historien om Sveriges största sopskandal.

Under torsdagen avslutas rättegången mot Think pink. De var ett prisat stjärnskott bland avfallsföretag – men kritiken från boende nära deras soptippa...

Läs mer
Skulderna ökar bland unga-skolverket vill få in mer privatekonomi i undervisningen.

Skulderna ökar bland unga-skolverket vill få in mer privatekonomi i undervisningen.

Fler unga fastnar i skulder. Därför ska Hemkunskap få fler timmar på högstadiet. Niondeklassaren Astrid på Nättrabyskolan vill lära sig mer om private...

Läs mer
Fackordförande larmar: Akut kulturkris i Sverige

Fackordförande larmar: Akut kulturkris i Sverige

Nio av tio anställda på landets museer och konsthallar tycker att uppdraget inte kan utföras på grund av urholkade anslag. – Sverige befinner sig i en...

Läs mer
Elev åtalas efter hotfullt tal – extrema åsikter allt vanligare i skolan

Elev åtalas efter hotfullt tal – extrema åsikter allt vanligare i skolan

Det var under en engelskalektion som en högstadieelev från Landskrona höll ett tal inför sin klass där han uttryckte hat mot hbtqi-personer och sa att...

Läs mer

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom värdegrundsfrågor.
Fyll i mejl för nyhetsbrev.

Logga in