Rekordminskning av köttätande under 2017

(SVT) 2017 åt varje svensk i genomsnitt 85,5 kilo kött var, vilket är en minskning med 2,6 procent – eller 2,2 kilo – per person, jämfört med året innan. Det är den största årliga minskningen sedan 1990. Hälsotrender, klimatet och etiska skäl tros ligga bakom minskningen, menar Jordbruksverket som tagit fram siffrorna.

Förslag på lektion inom temat: Djurens rättigheter

Frågor att diskutera till lektionen: 

  • Vad handlar artikeln om?

  • Vad finns det för anledningar till att det äts mindre kött än förr?

  • Tror du att trenden med mindre köttkonsumtion kommer att fortsätta och sprida sig? motivera gärna ditt svar.

Nyhetstips

Svenska bokhandlare kämpar – men i Québec blomstrar branschen

Svenska bokhandlare kämpar – men i Québec blomstrar branschen

I Sverige har var tredje bokhandel lagt ned och branschföreträdare talar om bokhandlardöden. Men i den kanadensiska provinsen Québec blomstrar den. En...

Läs mer
Gen Z skakar regeringar på flera kontinenter

Gen Z skakar regeringar på flera kontinenter

En våg av så kallade ”Gen Z-protester” sprider sig globalt – en ungdomsrörelse kännetecknad av piratflaggor och närvaro på sociala medier. Hittills ha...

Läs mer
Regeringen vill införa skarp åldersgräns för sociala medier

Regeringen vill införa skarp åldersgräns för sociala medier

Regeringen ger i dag en utredare i uppdrag att undersöka möjligheterna att införa en skarp åldersgräns för sociala medier. Om det inte går ska utredar...

Läs mer
EU röstar om ”vegoburgarens” framtid – kan förbjudas.

EU röstar om ”vegoburgarens” framtid – kan förbjudas.

Sojakorv, vegoburgare och tofubiff kan snart vara ett minne blott. Under onsdagen röstade EU-parlamentet igenom ett förslag om förbud mot ”köttnamn” p...

Läs mer

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom värdegrundsfrågor.
Fyll i mejl för nyhetsbrev.

Logga in