Rekordminskning av köttätande under 2017

(SVT) 2017 åt varje svensk i genomsnitt 85,5 kilo kött var, vilket är en minskning med 2,6 procent – eller 2,2 kilo – per person, jämfört med året innan. Det är den största årliga minskningen sedan 1990. Hälsotrender, klimatet och etiska skäl tros ligga bakom minskningen, menar Jordbruksverket som tagit fram siffrorna.

Förslag på lektion inom temat: Djurens rättigheter

Frågor att diskutera till lektionen: 

  • Vad handlar artikeln om?

  • Vad finns det för anledningar till att det äts mindre kött än förr?

  • Tror du att trenden med mindre köttkonsumtion kommer att fortsätta och sprida sig? motivera gärna ditt svar.

Nyhetstips

Nu börjar fritidskortet gälla

Nu börjar fritidskortet gälla

Från och med den 15 september kan barn och unga få 500 kronor per år i bidrag för att hålla på med fritidsaktiviteter inom kultur och idrott. Men hur ...

Läs mer
Rickard, 32, pantade burkar i 13 år – sen kunde han köpa sitt första hus.

Rickard, 32, pantade burkar i 13 år – sen kunde han köpa sitt första hus.

Genom att panta burkar och flaskor lyckades Rickard Eriksson i Örebro uppfylla sin barndomsdröm: Att köpa ett eget hus. – Jag tyckte inte om att bo ho...

Läs mer
Lycksele satsar på utbildning i samisk kultur: ”Öppnar för dialog”

Lycksele satsar på utbildning i samisk kultur: ”Öppnar för dialog”

Lycksele är ledande i frågan om samisk kompetensutveckling inom äldreomsorgen. Som en del av regeringens satsning Äldreomsorgslyftet utbildar de nu si...

Läs mer
Skatt för det rikaste-en av de hetaste valfrågorna i Norge

Skatt för det rikaste-en av de hetaste valfrågorna i Norge

Förmögenhetsskatten har blivit den mest debatterade frågan i det norska valet. Högern vill ta bort den och vänstern vill ha kvar den. Fylket Möre och ...

Läs mer

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom värdegrundsfrågor.
Fyll i mejl för nyhetsbrev.

Logga in