Rekordminskning av köttätande under 2017

(SVT) 2017 åt varje svensk i genomsnitt 85,5 kilo kött var, vilket är en minskning med 2,6 procent – eller 2,2 kilo – per person, jämfört med året innan. Det är den största årliga minskningen sedan 1990. Hälsotrender, klimatet och etiska skäl tros ligga bakom minskningen, menar Jordbruksverket som tagit fram siffrorna.

Förslag på lektion inom temat: Djurens rättigheter

Frågor att diskutera till lektionen: 

  • Vad handlar artikeln om?

  • Vad finns det för anledningar till att det äts mindre kött än förr?

  • Tror du att trenden med mindre köttkonsumtion kommer att fortsätta och sprida sig? motivera gärna ditt svar.

Nyhetstips

Klipp i Agenda visade sig vara AI-genererat

Klipp i Agenda visade sig vara AI-genererat

En AI-genererad video visades upp som äkta i SVT:s Agenda under söndagskvällen. – Det är olyckligt att vi av misstag publicerat ett AI-genererat klipp...

Läs mer
Restprodukter blir nya smaker på Österlen

Restprodukter blir nya smaker på Österlen

Kanelbullar av bryggerijäst – eller lite fermenterade fruktrester till glassen? Möjligheterna är oändliga när kockar och matföretagare på Österlen vas...

Läs mer
Gen Z skakar regeringar på flera kontinenter

Gen Z skakar regeringar på flera kontinenter

En våg av så kallade ”Gen Z-protester” sprider sig globalt – en ungdomsrörelse kännetecknad av piratflaggor och närvaro på sociala medier. Hittills ha...

Läs mer
Här är kritiken som skapat ”stor kris” på BBC

Här är kritiken som skapat ”stor kris” på BBC

Vad som började med en läckt internrapport om bristande opartiskhet, med ett inslag om Donald Trump i fokus, har de senaste dagarna blommat ut till en...

Läs mer

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom värdegrundsfrågor.
Fyll i mejl för nyhetsbrev.

Logga in