Rekordminskning av köttätande under 2017

(SVT) 2017 åt varje svensk i genomsnitt 85,5 kilo kött var, vilket är en minskning med 2,6 procent – eller 2,2 kilo – per person, jämfört med året innan. Det är den största årliga minskningen sedan 1990. Hälsotrender, klimatet och etiska skäl tros ligga bakom minskningen, menar Jordbruksverket som tagit fram siffrorna.

Förslag på lektion inom temat: Djurens rättigheter

Frågor att diskutera till lektionen: 

  • Vad handlar artikeln om?

  • Vad finns det för anledningar till att det äts mindre kött än förr?

  • Tror du att trenden med mindre köttkonsumtion kommer att fortsätta och sprida sig? motivera gärna ditt svar.

Nyhetstips

Skulderna ökar bland unga-skolverket vill få in mer privatekonomi i undervisningen.

Skulderna ökar bland unga-skolverket vill få in mer privatekonomi i undervisningen.

Fler unga fastnar i skulder. Därför ska Hemkunskap få fler timmar på högstadiet. Niondeklassaren Astrid på Nättrabyskolan vill lära sig mer om private...

Läs mer
Fackordförande larmar: Akut kulturkris i Sverige

Fackordförande larmar: Akut kulturkris i Sverige

Nio av tio anställda på landets museer och konsthallar tycker att uppdraget inte kan utföras på grund av urholkade anslag. – Sverige befinner sig i en...

Läs mer
Elev åtalas efter hotfullt tal – extrema åsikter allt vanligare i skolan

Elev åtalas efter hotfullt tal – extrema åsikter allt vanligare i skolan

Det var under en engelskalektion som en högstadieelev från Landskrona höll ett tal inför sin klass där han uttryckte hat mot hbtqi-personer och sa att...

Läs mer
Många unga har shopping som hobby

Många unga har shopping som hobby

Mer än var femte tjej mellan 19-29 år ser shopping som en hobby och många unga föredrar ”köp nu, betala senare”-lösningar. Samtidigt fortsätter skuldb...

Läs mer

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom värdegrundsfrågor.
Fyll i mejl för nyhetsbrev.

Logga in