Rekordminskning av köttätande under 2017

(SVT) 2017 åt varje svensk i genomsnitt 85,5 kilo kött var, vilket är en minskning med 2,6 procent – eller 2,2 kilo – per person, jämfört med året innan. Det är den största årliga minskningen sedan 1990. Hälsotrender, klimatet och etiska skäl tros ligga bakom minskningen, menar Jordbruksverket som tagit fram siffrorna.

Förslag på lektion inom temat: Djurens rättigheter

Frågor att diskutera till lektionen: 

  • Vad handlar artikeln om?

  • Vad finns det för anledningar till att det äts mindre kött än förr?

  • Tror du att trenden med mindre köttkonsumtion kommer att fortsätta och sprida sig? motivera gärna ditt svar.

Nyhetstips

Regeringens läskrispolitik kritiseras av experter: Ovetenskaplig

Regeringens läskrispolitik kritiseras av experter: Ovetenskaplig

Barn med utländsk bakgrund är de stora förlorarna i läskrisen: nästan hälften av niondeklassarna når inte upp till grundläggande nivå i läskunnighet. ...

Läs mer
Här deepfejkas svenska polisen i miljonbluff – polisanmäler: ”Oerhört allvarligt”

Här deepfejkas svenska polisen i miljonbluff – polisanmäler: ”Oerhört allvarligt”

En ung kvinnlig polis berättar i en nyhetssändning om hur hon vunnit flera miljoner kronor. Kvinnan finns på riktigt och är polis. Men resten är fejk ...

Läs mer
Skolverket: Antisemitism på de flesta skolorna i Sverige

Skolverket: Antisemitism på de flesta skolorna i Sverige

Antisemitiska handlingar och attityder förekommer i varierande grad på de flesta skolor i Sverige, enligt en nationell studie som Skolverket presenter...

Läs mer
Så lyckades skolan vända negativa trenden: ”Bästa är lärarna”

Så lyckades skolan vända negativa trenden: ”Bästa är lärarna”

Unga i socioekonomiskt utsatta områden har sämre levnadsvillkor, och det påverkar skolresultaten, enligt en ny rapport. Var tredje elev går ut nian ut...

Läs mer

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad inom värdegrundsfrågor.
Fyll i mejl för nyhetsbrev.

Logga in